associació cultural

associacio@espaisvalencia.org

NO FINANCES L’ODI

Et preocupa la difusió de discursos d’odi, intolerància, extremisme ultra i desinformació a les xarxes i mitjans? Bé, a nosaltres també.

Plataformes, canals, opinadors, comptes ultres, generen un torrent permanent de fake news, discursos masclistes, racistes, misògins i extremistes, que són part de l’estratègia de la ultradreta per normalitzar, difondre i fer acceptables les seues idees extremistes de negació dels drets humans, per trencar el consens social al voltant dels valors democràtics de llibertats i igualtat

Hi ha tota una sèrie de pseudomitjans de desinformació que juguen un paper en la tasca d’intoxicació permanent. Però es pot respondre, contraatacar.

Un bon exemple de lluita

En Estats Units, arran la victòria de Trump, es va gestar una campanya des del perfil de Twitter conegut com «Sleeping Giants», dirigida cap al finançament de la principal font de fake news i discurs d’odi del trumpisme, Breitbart, gestionada per Steve Bannon, un dels principals estrategues de Trump.

La campanya va demanar als anunciants que apareixien en aquesta plataforma ultra que retiraren la seua publicitat, i aconseguiren fer-li perdre uns 6 milions de dòlars. La majoria d’empreses s’anunciaven a través de la “publicitat programàtica” i sovint no sabien que estaven en eixa pàgina de contingut extremista i desinformació, així que en avisar-lis, la majoria es retiraren.

Les campanyes van continuar i una de les cofundadores de Sleeping Giants, Nandini Jammi, va posar en marxa el projecte CheckMyAds, destinant a aquest fi i que ara lluita per treure el finançament a la cadena FOX, impulsora del colpisme i assalt violent al Capitoli d’EEUU per part de bandes feixistes.

Què és la publicitat programàtica?

Aquest tipus de publicitat és un sistema senzill i econòmic per a les empreses d’anunciar-se online. Des de grans companyies multinacionals fins a comerços locals poden emprar aquest model per a arribar als consumidors. Però li manca control. Contractant amb empreses especialitzades (com pot ser Google Ads), qualsevol marca o empresa pot anunciar-se en moltes webs, funcionant amb algoritmes que fan aparèixe els anuncis al visitant dels webs. Això genera diners per les webs que allotjen aquesta publicitat, i és una de les principals vies de finançament per molts webs ultres.

A més, com aquestes plataformes solen basar moltes de les seues estratègies de difusió en la provocació i el clickbait, les abundants visites a contingut potencialment escandalós (com poden ser els seus missatges de racisme, misogínia, homofòbia o intoxicació) aconsegueixen milers d’euros dels anunciants. Ara però quasi sempre les empreses no saben en quines webs apareixen els seus anuncis. Malgrat tot això, una vegada les empreses ho coneixen, és molt senzill retirar la publicitat.

Passem a l’ofensiva: NO FINANCES L’ODI

En el nostre entorn existeixen nombrosos pseudomitjans ultres de desinformació, discursos d’odi i intolerància, com Mediterráneo Digital, Alerta Digital, Estado de Alarma, la Gaceta de la Iberosfera i molts altres, a banda de fatxatubers, comptes ultres en xarxes i altres agents i monetitzadors d’odi.

Perquè, no oblidem, estan en la difusió de l’odi i la desinformació per motius polítics… però també per diners.

Aconseguir foradar les fonts de finançament del discurs d’odi és un objectiu fonamental en la batalla per una societat democràtica. Ens acompanyes en aquest esforç?

Cóm puc col·laborar?

Qualsevol pot ajudar i col·laborar en aquesta campanya. És fàcil.

Visita algun dels webs ultres i fes una captura de pantalla d’algun del seu contingut d’odi, intolerància o fake news junt al que aparega publicitat d’alguna marca o empresa.

Després escriu un tweet cortès i educat notificant i citant el compte de l’anunciant, i advertint-li de que el seu producte o servei està anunciant-se junt a contingut intolerant o de desinformació, i demana-li la retirada de la publicitat. Cita’ns o etiqueta’ns també a nosaltres amb el nostre compte @EsPaisValencia per poder assabentar-nos, fer seguiment i compartir.

Si la companyia respon, demana-li confirmació de que efectivament han retirat la seua publicitat. Una vegada confirmen, fes retweet citant-nos i afegint ES CONFIRMA RETIRADA, i difondrem. També pots fer el que expliquem al següent punt, tingues o no tingues Twitter.

I si no tinc Twitter o altres xarxes?

Es pot col·laborar amb la campanya perfectament igual si no tens Twitter.

Pots contactar directament amb les empreses escrivint al seu mail corporatiu per a advertir-lis educadament de que el seu producte s’anuncia en un web que difon discursos d’intolerància i fake news, i convidar-lis a retirar la publicitat.

Ací pots trobar una plantilla o model de correu en valencià o en castellà que pot servir-te per a copiar i apegar, adaptar o inspirar-te.

És important aportar-lis evidències amb una imatge adjunta de la captura de pantalla de l’anunci junt al contingut ultra o intoxicador.

Si tens un compte de correu de gmail, i també amb altres serveis de correu, pots programar enviaments per a recordar periòdicament a l’empresa l’assumpte. Si et confirmen la retirada, pots reenviar-nos el missatge a associacio@espaisvalencia.org amb l’assumpte ES CONFIRMA RETIRADA, i ho difondrem.

És això una campanya de boicot?

No, en aquest cas no estem fent una campanya de boicot contra les marques i anunciants. El nostre objectiu principal és informar a les companyies i empreses de que estan apareixent en Mediterráneo Digital, entre altres webs ultres, fàcilment sense saber-ho. Demanar el boicot cap a una empresa que s’anuncia en una d’aquestes webs és fàcilment contraproduent, perquè habitualment no saben que hi són.

Això funciona?

Sí, funciona i molt bé. Amb aquesta campanya hem aconseguit que el web ultra Mediterráneo Digital perguera el 100% de la seua publicitat programàtica, i també que altre pseudomitjà d’extrema dreta, Alerta Digital, perdera la gran majoria dels seus anunciants. La immensa majoria de les empreses contactades responen positivament, inclús agraïnt que se’ls avise de que estan junt a contingut intolerant i fake news. Ací pots trobar notícies sobre el desenvolupament de la campanya.

I després, què?

La intenció és consolidar i mantindre aquesta campanya en el temps, i anar ampliant-la a altres focus d’intolerància i fake news. Si pensem estratègicament i mantenim en el temps i ampliem aquest tipus de campanya i de lluita, podrem colpejar amb eficàcia als elements de la ultradreta. Actuant tant individualment com en xarxa, en un antifeixisme d’espectre ample, podem enfrontar i fer retrocedir el discurs d’odi a la nostra societat; podem assolir grans reptes.